Siirry suoraan sisältöön

Blogi: Tunnelmia tiimimalliin siirtymisestä

Lahden eteläisellä lähiklinikalla muutettiin maanantaina 16.11. terveyskeskuksen toimintatapa perinteisestä vastaanottomallista tiimimalliin. Syksyn aikana lähiklinikan henkilökunta kouluttautui edeltävästi tiimimallin periaatteisiin ja toimintatapoihin normaalitoiminnan tiimellyksessä. Henkilöstö vaikuttaa motivoituneelta ja suhtautuu avoimin mielin muutokseen.  
 
Tiimimallissa hoidetaan asiakkaiden asiat kysynnän virrassa, moniammatillisesti yhdessä. Toimintamallin muutos on merkittävä niin palvelun saatavuuden, asiakaskokemuksen kuin työyhteisönkin kannalta. Tiimimalliin siirtyminen mietitytti jonkin verran etukäteen ja odotimme puolittain kaoottista alkua, kuten tiimihuoneiden levottomuutta, hallitsematonta palvelukysyntää ja työilmapiirin laskua. Toisin kävi.  
 
Ensimmäisenä tiimimallin työpäivänä kohtasimme muutamia käytännön ongelmia, joilla oli vaikutusta työn sujuvuuteen ja päivittäisjohtamiseen. Työyhteisö kuitenkin ratkaisi ongelmat käytettävissä olevilla keinoilla, ja ensimmäinen tiimityömallin päivä sujui hyvin. Olimme yllättyneitä kyvystä vastata kysyntään sekä asiakkaiden ongelmien ratkaisun sujuvuuteen ensikontaktissa. Työtyytyväisyys ensimmäisenä päivänä oli 3,1 asteikolla 1–5, ja suurin ongelma tuntui olevan “uutuus” ja huoneessa hieman syntynyt häly.  
 
Kolmantena tiimipäivänä tunnelma tiimihuoneessa on rauhoittunut, ja tunnelmaa voisi kuvailla rauhalliseksi ja hyväntuuliseksi. Tiimihuoneessa on “tekemisen meininkiä”. Kaikki ammattiryhmät ovat sopeutuneet yhdessä työskentelyyn hyvin, yhdyspintoja haetaan aktiivisesti eri ammattiryhmien välillä. Työyhteisö on tiivistynyt entisestään ja tiimimalli on johtanut odotetusti erittäin hyvään palvelun saatavuuteen. Potilaat on kyetty hoitamaan saman tai seuraavan päivän aikana, ja puhelinpalvelun vasteaika on lyhentynyt. Työtyytyväisyyskin tavoittelee jo arvoa 4. Kyselin lääkärikollegalta halua tehdä väliin päivä ns. perinteisellä vastaanottomallilla: “No en kyllä haluaisi, jos ei ole pakko. Tässä voi jotenkin tehdä juuri sitä lääkärintyötä. Tämä on ollut ihan hyvä muutos”.  
 
Oppimista ja ongelmanratkaisua on vielä varmasti edessä, mutta tiimihuoneen tunnelma on hyväntuulinen ja odottavainen sekä samalla luottavainen suhteessa tulevaan.  

Ystävällisin terveisin,

Minna Honkanen
Vastaava lääkäri
Lahden eteläinen lähiklinikka