Usein kysyttyä

Vastaukset saat näkyviin klikkaamalla kysymystä.

Miksi kuntayhtymän kumppaniksi tuli juuri Mehiläinen?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sote-keskustoiminnan kilpailutus oli käänteinen kilpailutus, eli tilaaja on asettanut palveluntuotannolle kiinteän hinnan ja palveluntuottajia tarjouksia on vertailtu niiden laadun perusteella. Kilpailutuksesta on jätetty valitus markkinaoikeuteen, joten palvelut toteutetaan aluksi väliaikaisella hankintaratkaisulla kuntalaisten välttämättömien sote-keskuspalveluiden turvaamiseksi.

Missä kunnissa yhteisyrityksen toiminta käynnistyy 1.1.2021?

Iitissä, Kärkölässä ja Lahdessa.

Mitä Päijät-Hämeen terveyskeskuspalveluissa muuttuu yhteisyrityksen myötä?

Lähiklinikat, terveyskeskukset ja terveysasemat muuttuvat sote-keskuksiksi. Väestöä palvelevat moniammatilliset tiimit, joissa toimii hoitajien ja lääkäreiden ohella suun terveydenhuollon ammattilaisia, mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisia, kuntoutuksen ammattilaisia sekä sosiaaliohjaajia.

Samanaikaisesti toteutetaan palveluverkon uudistus, jonka mukaisesti palvelut tuotetaan joko laajan palvelun sote-keskuksessa tai suppeamman palvelun sote-keskuksessa. Sote-keskukset toimivat yhteistyössä ja laajat palvelut ovat käytettävissä, vaikka niitä ei läheisimmissä sote-keskuksessa olisikaan päivittäin saatavilla.

Palvelua tarjotaan jatkossa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Ammattilaisten kannalta isoin muutos on siirtyminen moniammatillisten tiimien työskentelymalliin sote-keskuksissa.

Muuttuuko toiminnan laajuus eri toimipisteissä vai supistetaanko joidenkin toimipisteiden tarjontaa ?

Suunnitelmana on laajentaa yksiköiden aukioloaikoja ja säilyttää vähintään nykyiset palvelut.

Minulla on pitkäaikaissairaus ja seuraava kontrollikäynti on sovittu helmikuulle 2021? Pitääkö minun tehdä jotain, kun toiminta vuodenvaihteessa muuttuu?

Ei. Kaikki jo varatut ajat säilyvät entisellään tai tarvittaessa sote-keskuksen omahoitaja on yhteydessä sinuun etukäteen, mikäli muutoksia tulee. Jokaiselle pitkäaikaissairaalle nimetään omahoitaja, joka huolehtii asianmukaisesta hoidon suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Miksi halutaan ottaa käyttöön myös digiklinikka? Eikö lääkäriin enää pääse?

Yhteisyrityksen digiklinikka on nopea tapa päästä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle ja se toimii ympärivuorokautisesti. Moni asia on hoidettavissa etänä ja siksi tätä mahdollisuutta tarjotaan nyt myös päijäthämäläisille. Digitaalinen palvelu vapauttaa aikaa fyysiseltä vastaanotolta heille, joiden asia ei syystä tai toisesta etävastaanotolle sovellu. Sote-keskuksissa pääsee edelleen lääkärin vastaanotolle, jos tarve hoidon tarpeen arviossa todetaan.

Miksi Omamehiläinen-sovelluksessa kysytään luottokortin numeroa? Pääseekö julkiseen palveluun syöttämättä numeroa?

OmaMehiläinen kysyy luottokortin numeroa, koska sen kautta on mahdollista käyttää myös maksullisia yksityisiä digipalveluita. Maksuttomiin Päijät-Soten palveluihin pääsee ilman, että syöttää luottokortin numeron. Maksuttomia palveluja ovat esimerkiksi Päijät-Soten Huoli pärjäämisestä -palvelu.

Päijät-Soten sovelluksessa on myös sellaisia julkisia palveluja, joista tulee maksu, ja sen vuoksi sovellus pyytää luottokorttitietoa. Maksullinen on esimerkiksi Päijät-Soten etävastaanotto, joka korvaa fyysisen käynnin.

Sovellus pyytää myös lupaa kuville kohdassa Kela-kortin lisäys. Mitä teen? Pääsenkö Digiklinikalle, jos en täytä tähän kohtaan mitään?

Pääset Päijät-Soten Digiklinikan palveluihin, vaikka jätät tämän kohdan tyhjäksi.

Miten voin antaa palautetta?

Voit antaa palautetta palautelomakkeella. Muistathan antaa yhteystietosi, jos haluat vastauksen palautteeseesi.

Sosiaali- ja terveyskeskusten palvelutuotannon uudelleenjärjestely – kysymyksiä ja vastauksia

Sote-keskus Q&A (pdf, 222 kt)