Siirry suoraan sisältöön

Terveisiä kollegalta Siikalatvalta: “positiivisinta työnantajan vaihtumisessa on mahdollisuus kehittymiseen”

Siikalatvan kunnan palvelut ulkoistettiin Mehiläiselle vuoden 2017 alussa, mikä toi muutoksia sekä alueen asiakkaille että henkilöstölle. Nyt puolestaan Päijät-Hämeessä tapahtuu uutta, kun Mehiläinen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat väliaikaisella sopimuksella perustaneet yhteisyritys Harjun terveyden tuottamaan vuoden vaihteessa Lahden, Kärkölän ja Iitin asukkaille sosiaali- ja terveyskeskuspalveluita. ​​​​​​​

Kun tieto siitä, että Mehiläinen alkaa tuottamaan Siikalatvan kunnan julkiset sote-palvelut tuli, pyöri henkilöstön mielessä paljon kysymyksiä tulevasta. Mistä on oikein kyse? Miten työyhteisö ja tutut käytännöt muuttuvat? Entä oma työnteko? Uuden edessä oli myös hammashoitaja Susanna Tölli, joka oli työskennellyt Siikalatvan suun terveydenhuollossa kolmisen vuotta ennen palveluiden siirtymistä Mehiläiselle.

– Kun kuulimme, että työnantajamme vaihtuu Mehiläiseen, ensimmäiseksi toki heräsi epävarmat fiilikset. Emme tienneet vielä, tuleeko jokin muuttumaan. Mehiläisestä tultiin pitämään infotilaisuus Siikalatvalle ennen siirtymistä, jossa kerrottiin muun muassa meidän siirtymisestämme Mehiläiselle vanhoina työntekijöinä, Tölli kertoo. 

Paljon tiedottamista ja vuorovaikutusta vaadittiinkin, erityisesti muutoksen alkuvaiheissa. Lopulta 1.1.2017 Mehiläisen vastuu palveluiden järjestämisestä Siikalatvan kuntalaisille alkoi.​​​​

Uuden opettelemista ja työssä kehittymistä​​​​​​

​​​​​​​Työnantajan vaihtuessa on oletettavaa, että myös totutut prosessit ja toimintamallit saattavat muuttua. Siikalatvan henkilöstölle muutos näkyi esimerkiksi työtehtävien laajentumisessa sekä palkkarakenteessa ja lomien laskentatavoissa, jotka poikkeavat jonkin verran kunnallisella puolella käytetystä rakenteesta.

Erilaisista ratkaisuista ja käytännöistä huolimatta sama toimintaa ohjaava tavoite on säilynyt: tehokkaiden ja laadukkaiden palveluiden tuottaminen asiakkaille. Tölli pitää esimerkiksi talouteen liittyvien asioiden lisääntynyttä korostumista positiivisena. 

​​​​​​​– Se antaa jokaiselle työntekijälle mahdollisuuden miettiä, mikä on sopivin, tehokkain ja hinta-laatusuhteeltaan paras toimintatapa, Tölli toteaa.

Töllin työtehtävien laajentuessa myös vastuu tietyistä asioista on kasvanut. Tutut työkaverit ja esimies ovat kuitenkin tukeneet omassa työssä suoriutumista.

​​​​– Omasta näkökulmasta katsottuna positiivisin muutos työnantajan vaihtumisessa on ehdottomasti se, että saa ja pystyy kehittämään sekä haastamaan itseään työntekijänä. Sen avulla mielenkiinto omaa työtä kohtaan säilyy ja on mukavaa huomata oma edistyminen työtehtävissä. Lisäksi hyvistä suorituksista tulee kiitosta ja kannustusta esimieheltä. 

​​​​​​​Päijäthämäläiset samankaltaisen muutoksen edessä 

Tällä hetkellä päijäthämäläiset ovat vastaavanlaisen tilanteen äärellä kuin siikalatvalaiset muutama vuosi sitten, sillä parin kuukauden päästä Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyritys, Harjun terveys, aloittaa toimintansa. Toimintaa on alettu valmistelemaan yhtymän ja Mehiläisen yhteisvoimin elokuusta lähtien.

Harjun Terveyden myötä moni asia muuttuu niin asiakkaiden kuin henkilöstön osalta. Muutokseen liittyvä epävarmuus tiedostetaan, ja sitä koitetaan vähentää jo valmisteluvaiheesta lähtien. Monet nykyisestä työarjesta tutut osa-alueet tulevat kuitenkin säilymään myös jatkossa.

–  On täysin ymmärrettävää, että uusia asioita ja toimintamalleja kohtaan nousee tietynlaista epävarmuutta. Koemme tärkeäksi avoimen ja kaksisuuntaisen viestinnän henkilöstön kanssa, jotta vuoden vaihdetta kohti voidaan mennä luottavaisin mielin, toteaa Mehiläisen perusterveydenhuollosta vastaava johtaja Joonas Turunen.

– Toimintojen valmisteleminen on tasapainoilemista totuttujen ja uusien käytäntöjen välillä. Pyrimmekin selvittämään yhteistyössä henkilöstön kanssa, millaisia jo käytössä olevia toimintatapoja voisimme hyödyntää myös yhteisyrityksessä ja millaiset käytännöt on puolestaan hyvä uudistaa tai kehittää toimivimmaksi. On myös muistettava, että yhteiset toimintatavat muovautuvat jatkuvasti käytännön työhön sopiviksi – toiminnan käynnistymisen jälkeenkin.

Myös Tölli kokee alun haasteiden jääneen taakse yhteisten käytäntöjen muovautuessa. Loppujen lopuksi suuria muutoksia toimintaan on hänen mukaansa tullut melko vähän ja työt etenevät yhteistyössä hyvän tiimin kanssa.

​​​​​​​– Omasta ja meidän yksikkömme puolesta toiminta on pysynyt oikein toimivana. Arki sujuu mukavasti töitä tehden, ihanien työkavereiden kanssa. Tykkään työstäni tosi paljon, ja joka päivä saan kehittyä siinä eteenpäin.