Perheliitos Päijät-Soten digipalvelussa

Päijät-Soten digitaaliset palvelut löytyvät OmaMehiläinen-sovelluksesta ja verkkopalvelusta. Digiklinikalla voit asioida niin omissa kuin perheenjäsentesi terveysasioissa.

Liittämällä alaikäisen lapsesi tiedot profiiliisi, voit hoitaa palvelun kautta myös lapsesi terveysasioita. Voit rekisteröityä palveluun ja liittää lapsesi perheprofiiliisi, vaikka et itse käyttäisi sote-keskuspalveluja.

Alle 12-vuotiaan lapsen perheliitos

Perheprofiililiitoksessa huoltaja voi itse suoraan lisätä alle 12-vuotiaat lapsensa omaan profiiliinsa. Huomioithan, että aivan vastasyntyneiden lasten liittäminen perheprofiiliin ei onnistu: yleensä liitos saadaan tehtyä vasta 1–3 kk lapsen syntymästä.

Alle 12-vuotiaan perheprofiiliin liittäminen OmaMehiläinen –sovelluksella

1. Avaa OmaMehiläinen-sovellus.

2.  Klikkaa sovelluksen alareunasta LISÄÄ.

3. Valitse PERHEENJÄSENET.

4. Lisää perheenjäsen kirjoittamalla lapsen henkilötunnus ja paina LISÄÄ PERHEENJÄSEN.

12–17-vuotiaan lapsen perheliitos

12–17-vuotiaiden huollettavien kohdalla perheprofiililiitokseen tarvitaan aina lapsen oma suostumus. Suostumuksen voi antaa täyttämällä OmaMehiläisen perheprofiililiitoksen suostumuslomakkeen. Lomakkeella lapsi antaa suostumuksensa huoltajalleen omien profiilitietojensa katseluun.

Sekä huoltaja että lapsi allekirjoittavat lomakkeen, minkä jälkeen allekirjoitettu lomake joko toimitetaan Lahden, Nastolan, Iitin tai Kärkölän sote-keskukseen tai skannataan ja lähetetään turvapostia käyttäen sähköpostitse osoitteeseen omamehilainen@mehilainen.fi. Suostumuslomakkeen voi täyttää myös edellä mainituissa sote-keskuksissa. Ennen perheprofiililiitoksen tekemistä Mehiläinen tarkastaa alaikäisten liitettävien huoltajuussuhteen Väestörekisterikeskuksesta. Perheprofiililiitos päivittyy tämän jälkeen automaattisesti palveluun.

Lomake tulee uusia lapsen täyttäessä 15 vuotta. Sen jälkeen suostumus on voimassa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Tämän jälkeen vanhemman katseluoikeus lapsensa tietoihin päättyy automaattisesti.

Ohjeet turvapostin lähettämiseen:

  • Kirjaudu osoitteeseen https://secure.mehilainen.fi
  • Kirjoita Lähettäjä-kenttään oma sähköpostiosoitteesi ja paina Jatka
  • Paina seuraavalla sivulla Rekisteröidy
  • Saat sähköpostiisi viestin otsikolla Rekisteröinti. Viestin lopussa olevasta linkistä pääset lähettämään viestin sekä täytetyn perheprofiililiitoksen suostumuslomakkeen liitetiedostona

Lisätietoa yli 12-vuotiaan alaikäisen lapsen terveystietojen käsittelystä

Toimimme potilaslain* 9§:n mukaan: ”Jos alaikäinen potilas ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.” Lain perusteluissa todetaan, että yli 12-vuotias lapsi käytännössä miltei aina voidaan katsoa kypsäksi ottamaan kantaa hoitoihinsa. Tähän perustuen lapsen täyttäessä 12 vuotta, sulkeutuu näkymä hänen terveystietoihinsa automaattisesti huoltajilta.

*Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785

Yli 18-vuotiaan perheliitos

Yli 18-vuotiaat voivat itse lähettää omista profiileistaan perheprofiilikutsun, ja hyväksyä sen. Tähän ei tarvitse täyttää lomaketta. Mikäli yli 18-vuotiaalla perheenjäsenellä ei ole omia verkkopankkitunnuksia, tulee täyttää suostumuslomake ( pdf, 73.3 kB), jolloin liitos voidaan tehdä palvelun ylläpidon puolesta.

Perheliitoksen henkilövalinta sovelluksessa

Perheliitoksen henkilövalinta Koti-valikon Tapahtumat-välilehdellä
Perheliitoksen ja puolesta asioinnin henkilövalinta Digiklinikalla